Wodorosty nie są pokarmem, który zazwyczaj włączamy do naszej diety, ale prawda jest taka, że mają one niezliczone korzyści zdrowotne. Zawierają dużą ilość witamin, minerałów i białka, a także są bardzo niskotłuszczowe i niskokaloryczne. Tutaj pokażemy Ci 5 przepisów z wodorostami, abyś mógł je wypróbować i zobaczyć, jak smaczne i zdrowe są.
Właściwości wodorostów.
Wodorosty różnią się od innych warzyw tym, że w ich rozwój nie ingeruje żaden sztuczny proces ani wysiew, co gwarantuje 100% naturalności. Kolejną z właściwości wodorostów jest duża ilość witamin, które nam dostarczają, szczególnie witaminy E i A. Ponadto, minerały zawarte w wodorostach to wapń, magnez, jod, cynk, potas, kobalt, selen i miedź, a zawarte w nich białka są bardzo łatwo przyswajalne.
Niektóre z ich funkcji to stymulowanie działania wątroby, jak również spowalnianie skutków raka (pomaga zmniejszyć niektóre nowotwory, zwłaszcza raka piersi i jelita grubego). Właściwości wodorostów pomagają poprawić krążenie, dzięki ich właściwościom przeciwzakrzepowym, oraz zwalczać infekcje poprzez pomoc w eliminacji toksyn i produktów odpadowych z organizmu.
Z tych wszystkich powodów, dobrym pomysłem jest włączenie wodorostów do naszej diety. Aby to ułatwić, oto pięć oryginalnych i zdrowych przepisów z wodorostami jako głównym składnikiem.
Przepis na sushi maki z wodorostami nori.
Do przygotowania tego przepisu z wodorostami potrzebne nam będą: liście wodorostów nori, specjalny ryż do sushi, łosoś, marchewka, awokado, sos sojowy, wasabi i sól.
1. Najpierw bardzo dobrze umyj ryż, aby usunąć skrobię i gotuj go pod przykryciem przez około 10 minut. Następnie odstawiamy do ostygnięcia na talerzu i dodajemy odrobinę soli. Następnie, aby przygotować zawartość sushi, musimy pokroić wybrane składniki w paski, w tym przypadku łososia, marchewkę i awokado. Jednak tutaj możemy wybierać spośród wielu potraw, które zaspokoją gusta każdego smakosza.
2. Teraz musimy przygotować arkusze wodorostów nori, kładąc je błyszczącą stroną do góry. Przykryj je warstwą ryżu, pozostawiając około jednego centymetra pomiędzy brzegami, a następnie umieść nadzienie na środku, od boku do boku. Zwinąć liście i podawać z sosem sojowym i wasabi.
Przepis na ryż z krewetkami i wodorostami.
Do tego przepisu z wodorostami będziemy potrzebować: ryż, wodorosty z puszki, surowe obrane krewetki, pomidory, 1 por, 1 czosnek, cytrynę, czarny pieprz, sól i oliwę z oliwek.
1. Pierwszym krokiem jest umycie wodorostów i umieszczenie ich w sitku. Następnie posiekać czosnek, por (po obraniu) i zetrzeć na tarce pomidory. Wlej odrobinę oliwy do naczynia i zacznij smażyć por na małym ogniu; kiedy zmięknie, dodaj czosnek, kawałki pomidorów i chilli, dopraw do smaku. Tutaj możemy dodać trochę cukru, jeśli nie chcemy, aby smak był zbyt kwaśny, i podkręcić ogień do średniej temperatury.
2. Kiedy woda z pomidorów odparuje, dodajemy ryż i pozostawiamy do gotowania pod przykryciem. Chwilę przed tym, jak ryż będzie gotowy, dodaj krewetki i wodorosty i dobrze wymieszaj. Po wyłączeniu ogrzewania, pozostawić przepis w naczyniu do zapiekanek, pod przykryciem, na kilka minut. Podając, dodaj plasterek cytryny dla każdego gościa.
Przepis na sałatkę z wodorostów.
Istnieje wiele różnych rodzajów sałatek z wodorostów, ale do dzisiejszego przepisu na wodorosty potrzebne będą: mieszane suszone wodorosty (do wyboru), ocet ryżowy, olej sezamowy, sos sojowy, cukier, sól i prażone nasiona sezamu.
1. Umieść suszone wodorosty w misce i przykryj zimną wodą na 5 minut, jeśli wolisz, by były chrupiące, lub 10 minut, jeśli wolisz, by były bardziej miękkie. W innej miseczce wymieszaj łyżkę octu ryżowego, łyżkę sosu sojowego, łyżkę cukru i pół łyżeczki soli.
2. Odcedź wodorosty, naciskając rękami, aby usunąć jak najwięcej wody, i dodaj je do mieszanki. Dodać ziarna sezamu i dobrze wymieszać, aby smaki się połączyły.
Przepis na klopsiki z prosa i wodorostów.
Potrzebne będą: filiżanka prosa, pół filiżanki soi teksturowanej, czosnek, wodorosty arame, wywar warzywny, kilka warzyw (do smaku), mąka z ciecierzycy, sól, pieprz i oliwa z oliwek.
1. Najpierw podsmażamy czosnek na odrobinie oleju, dodając w trakcie proso. Następnie dodajemy wywar i soję, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Gotuj, aż cały wywar zostanie wchłonięty, następnie dodaj wodorosty wraz z wodą, w której się moczyły oraz warzywa w małych kawałkach. Gotuj dalej, aż wywar zniknie.
2. Po ostygnięciu zagnieść klopsiki, obtoczyć je w mące z ciecierzycy i smażyć na oleju.
Jedz jak geniusz! Czyli, jak dbać o kondycję mózgu, poprzez właściwe odżywianie!
Przepis na warzywne stir-fry z morskimi wodorostami spaghetti.
W rzeczywistości, każdy inny rodzaj wodorostów może być użyty do tego przepisu z wodorostami, ale przy tej okazji użyjemy morskiego spaghetti. Potrzebne nam będą: wodorosty morskie spaghetti, 1 cukinia, 1 marchewka, 1 cebula, oliwa z oliwek, warzywa, sól i pieprz.
1. Przedtem należy pozostawić wodorosty do namoczenia na 20 minut. Następnie wlej odrobinę oleju na patelnię, a gdy będzie bardzo gorący, dodaj wodorosty, marchewkę i cukinię. Pokroić na małe kawałki.
2. Podgrzewamy na średnim ogniu, a po kilku minutach dodajemy cebulę, odrobinę pieprzu i łyżeczkę soli. Mieszaj, aż warzywa będą al dente. Zaleca się gotować je w woku, ponieważ będzie to wygodniejsze i będzie potrzeba mniej oleju.