Zalety i wady diety 5 kęsów.

Co to jest dieta pięciu kęsów?

Dieta pięciu kęsów składa się tylko z dwóch posiłków dziennie: obiadu i kolacji. Wszystkie pokarmy są dozwolone podczas tych dwóch posiłków, ale tylko pięć kęsów jest dozwolonych podczas każdego posiłku. Jeśli chodzi o płyny, dozwolona jest ich nieograniczona ilość w ciągu dnia (pod warunkiem, że są to napoje bezkaloryczne). Codzienne przyjmowanie kompleksu witamin jest również częścią tej diety. Stosując tę metodę, po trzecim dniu żołądek przyzwyczai się do przyjmowania tej niewielkiej ilości pokarmu i uczucie głodu zniknie.

Zalety diety.

Zalety diety pięciu kęsów są zasadniczo dwojakie. Po pierwsze, jedzenie tylko 10 kęsów jedzenia dziennie jest bardzo skutecznym ćwiczeniem w kontroli kalorii, a po drugie, ponieważ nie ma "zakazanych" pokarmów, w dużej mierze unikamy zachcianek na to, czego nie możemy jeść.

Wady diety.

Jeśli chodzi o wady diety pięciu kęsów, jest ich o wiele więcej. Pierwszym z nich jest to, że jedzenie tylko dwóch posiłków dziennie jest bardzo szkodliwe dla zdrowia. Najbardziej zalecana liczba posiłków to pięć dziennie (śniadanie, poranek, obiad, podwieczorek i kolacja). W rzeczywistości, zmniejszenie tej liczby oznaczałoby, że organizm łatwiej przechowywałby kalorie, przez co przybierałby na wadze, ponieważ jeśli organizm otrzymuje tylko dwa posiłki dziennie, będzie miał tendencję do "magazynowania" tak wielu kalorii, jak to tylko możliwe, aż do następnego posiłku. Jedzenie pięciu zdrowych, zbilansowanych posiłków dziennie utrzymuje nasze ciało w ciągłym ruchu, przyspieszając metabolizm i spalając szybciej kalorie, których nie potrzebujemy.

Innym czynnikiem, o którym należy pamiętać, jest fakt, że spożywając tylko 10 kęsów pokarmu dziennie, nie sposób dostarczyć sobie wszystkich potrzebnych składników odżywczych, bez względu na to, ile multiwitamin zażywamy. Spowoduje to bardzo poważne niedobory żywieniowe, które mogą prowadzić do poważnych chorób.
W końcu przekonamy się, że stosując tę dietę, wszystkie nasze wysiłki pójdą na marne. Zaprojektowany, aby nie trwać przez długi czas, kiedy wrócimy do naszej normalnej diety, doświadczymy  "efektu odbicia". Dzieje się tak, ponieważ metabolizm, po okresie czasu utrzymywania się na mniejszej ilości kalorii niż potrzebuje, zwalnia; a kiedy wracamy do przyjmowania podwójnej lub większej ilości kalorii niż przyzwyczailiśmy go do tego, nie będzie w stanie spalić ich w odpowiednim czasie i będzie gromadził je w postaci tłuszczu.