6 najczęstszych błędów przy ograniczaniu kalorii w naszej diecie.

Z każdym mijającym rokiem wzrasta nasz zapał do dbania o siebie, zdrowszego odżywiania się i pozostawania w formie. To jednak sprawia, że czasem wpadamy na złe rady i powtarzamy błędy, które inni (lub nawet my sami) już popełnili.

Zwracanie uwagi tylko na jedzenie.

Napoje mogą stanowić bardzo duży procent kalorii, które spożywamy w ciągu dnia. Mała kawa z odtłuszczonym mlekiem ma o połowę mniej kalorii niż filiżanka kawy z pełnym mlekiem. A spożywanie posiłków z wodą, zamiast napoju słodzonego pozwala "zaoszczędzić" ponad 200 kalorii.

Zapominanie o sporcie.

Nie chodzi tylko o przyjmowanie mniejszej ilości kalorii. Chodzi również o spalanie kalorii, które przyjmujesz. Połączenie obu nawyków jest tym, co pozwoli nam szybciej osiągnąć nasz cel.

Myślenie, że kalorie i jedzenie to jedno i to samo.

Nie chodzi o to, żeby jeść mniej. Chodzi o to, żeby jeść lepiej. Chodzi o wyeliminowanie wysokokalorycznych produktów i zastąpienie ich innymi, o niższej zawartości tłuszczu.
Na przykład szynka gotowana i pierś z indyka to około 23-29 kalorii (w porcji 30g). To jest jedna dziesiąta kawy. Dodatkowym atutem jest obniżona zawartość soli. Ponadto, utrzymujemy w naszej diecie białko, które jest niezbędne do przekształcenia tych dodatkowych kilogramów z ćwiczeń w mięśnie. Możemy również używać więcej przypraw, a mniej sosów, aby zmniejszyć ilość spożywanych kalorii.

Wiara w diety cud.

Kluczem do utrzymania dobrej formy jest konsekwencja w stosowaniu odpowiedniej i pełnowartościowej diety. Jeśli Twoja dieta działa zbyt szybko, coś jest nie tak. Stracisz siły, będziesz jadł to samo stare jedzenie, a Twoje ciało będzie gromadziło więcej tłuszczu "na następny raz".

Kontestowanie chleba.

Powszechnym błędnym przekonaniem jest eliminowanie chleba z diety od pierwszego dnia. W rzeczywistości jednak chleb jest bogaty w błonnik, więc wypełnia nas, nie powodując tycia. Wybierz chleb pszenny i inne ziarna, aby zachęcić do tego.

Zmniejszenie liczby posiłków.

Pomijamy śniadanie, żeby zjeść mniej, ale co potem? W porze obiadowej jesteśmy bardziej głodni i spożywamy więcej niż potrzebuje nasz organizm. Rozłóż swoje posiłki na cały dzień, a stopniowo przyzwyczaisz się do jedzenia tylko tego, czego potrzebuje Twój organizm.

Jak widać, w niektórych przypadkach są to bardzo powszechne błędy, które są dobrze ugruntowane w kulturze popularnej.