Gromadzenie się gazów w żołądku i wynikające z tego uczucie wzdęcia to bardzo częsta i głęboko niekomfortowa dolegliwość. Nic dziwnego, że jeden z najbardziej oczywistych skutków gazu, wzdęcia, może prowadzić do nieprzyjemnych sytuacji, jeśli pojawia się w najbardziej nieodpowiednich momentach.
Podobnie bekanie i inne dźwięki charakterystyczne dla gromadzenia i wydalania gazów są postrzegane jako niegrzeczne i powodują duże zakłopotanie u osób nimi dotkniętych. Dlatego dobrze jest poznać kilka prostych wskazówek, które pozwolą zapobiec wzdęciom i ich skutkom ubocznym.
Ustal, które pokarmy powodują gazy i unikaj ich
Zanim sięgnie się po bardziej agresywne lub sztuczne metody leczenia, być może bardziej wskazane jest postawienie na tradycyjne środki, które nie wyrządzają żadnej szkody organizmowi, a które w zależności od przypadku dają bardzo pozytywne i szybkie rezultaty.
Pierwszą radą jest oczywiście wybór produktów, które powodują gaz. Ogólnie rzecz biorąc, wzdęcia są zwykle spowodowane spożyciem pewnych pokarmów, których charakter różni się w zależności od osoby. Jednymi z najbardziej prawdopodobnych do wywołania tego problemu są rośliny strączkowe, laktoza i pochodne mleka, napoje gazowane i piwo.
Zwróć uwagę na zwyczaje przy stole
Następna ostrożność odnosi się do nawyków żywieniowych w całości, a nie tylko do właściwości potraw. Udowodniono, że zbyt szybkie jedzenie może powodować, oprócz innych problemów, że pokarm nie jest prawidłowo trawiony, a w brzuchu przez długi czas odczuwalna jest duża opuchlizna, która w końcu może prowadzić do wzdęć. Podobnie ci, którzy jedzą z otwartymi ustami, mogą, oprócz tego, że jest to rażące, gromadzić w żołądku powietrze, które może być wydalone tylko przez gaz. Wodorowęglan, który wspomaga trawienie, powoduje również wzdęcia.
Zapobiegaj wzdęciom za pomocą soku z cytryny
Tradycyjne zabiegi zwalczające gazy są zwykle wskazane dla osób, które regularnie cierpią na te dolegliwości. W tym przypadku można zdecydować się na małe łyki soku z cytryny z wodą, co jest zalecane tylko w przypadkach, gdy jest pewne, że będziemy cierpieć na wzdęcia (ponieważ logicznie warunkuje smak innych potraw).
W tym zakresie dobrze sprawdza się również miód, który można stosować zamiast cytryny ze względu na mniej intensywny smak, choć jest on nieco gęstszy, gdy używa się go do towarzyszenia potrawom.
Herbaty ziołowe
Czwarta wskazówka ma na celu w szczególności rozwiązanie problemu wzdęć, co nie musi oznaczać, że doprowadzą one do powstania gazu. Herbata z rumianku (i w mniejszym stopniu z mięty) pomaga rozjaśnić trawienie (jedno z najważniejszych źródeł gazów) i zapobiec bólom brzucha. Na ból brzucha spowodowane wzdęciami warto stosować herbatę z pokrzywy.
Dzieje się tak dlatego, że napary te zmniejszają stan zapalny, tworząc lepsze samopoczucie (anyż, w małych dawkach, również pomaga). Jeśli jednak jesteś szczególnie podatny na wzdęcia, zaleca się nie nadużywać tych produktów.
Gorące okłady
Zdarza się, że gaz pojawia się bez wcześniejszego spuchnięcia brzucha, co uniemożliwia podjęcie środków ostrożności (ewentualne wzdęcia są bardziej skomplikowane w leczeniu). Jednak w przypadku stwierdzenia opuchniętego brzuszka i gdy jest na to czas, położenie ciepłego kompresu lub ściereczki na okolice brzucha jest bardzo skutecznym środkiem zmniejszającym wzdęcia.
W najbardziej bolesnych przypadkach zaleca się, aby osoba dotknięta chorobą położyła się na płaskiej powierzchni (łóżko lub kanapa) i pozostała nieruchomo przez kilka minut.
Wariant z alkoholem
Odmianą tej metody jest umieszczenie ściereczki zwilżonej brandy lub koniakiem i solą, co działa hamująco na pęcznienie i ułatwia większą płynność procesu trawienia. Jest to działanie nieco bardziej agresywne niż użycie zwykłej gorącej ściereczki, ale daje bardzo dobre rezultaty, gdy dolegliwości są szczególnie intensywne, gdyż ulga w bólu jest niemal natychmiastowa.
Oczywiście, to remedium można stosować tylko wtedy, gdy osoba jest w pozycji leżącej. Jeśli te napoje nie są dostępne, można użyć innych płynów alkoholowych, takich jak whisky lub likiery o wysokiej zawartości alkoholu.
Nasiona kminku, anyżu i kopru.
Kolejnym blokiem produktów, które zapobiegają sporadycznemu występowaniu gazu są nasiona. Ze względu na wysoką koncentrację składników odżywczych, nasiona niektórych gatunków działają jak tarcza dla organizmu przed wzdęciami.
Nasiona powinny być odpowiednio zmiażdżone i umieszczone w filiżankach lub czajniczkach z wrzącą wodą, gdzie pozostawia się je do namoczenia przez pięć do dziesięciu minut. Najczęściej stosowane odmiany to anyż, kminek i koperek, a najlepszym momentem na ich użycie jest czas tuż po posiłku. Dobrze sprawdza się również korzeń arcydzięgla.
Inne aspekty do rozważenia.
Niezależnie od tego, czy zdecydujesz się na naturalne środki zaradcze, czy związki chemiczne, zapobieganie gazom i wszystkiemu, co się z nimi wiąże, jest ściśle związane ze zdrowym stylem życia, w którym ćwiczenia odgrywają ważną rolę. Oczywiście żadna rutyna nie gwarantuje całkowitego wyeliminowania wzdęć, ale pomaga sprawić, że będą one znacznie bardziej sporadyczne i mniej intensywne. Aktywność aerobowa ułatwia motorykę jelit i kontrolowane wydalanie wzdęć.